Bra laganda vinner FM-guld!

 

I söndags var det stor handbollsglädje i min hemkommun då Kyrklätts IF:s C 03-juniorer blev finska mästare i handboll, både flick- och pojklaget.

Det var en rafflande finalhelg med mycket jämna matcher, åtminstone för killarnas del. Jag har haft glädjen att få jobba med och följa det fantastiska pojklaget. Vårt samarbete inleddes hösten 2016 och min första mentalträning med dem hade temat “laganda”.

Vi snackade då om “de fyra S:n” som kritiska framgångsfaktorer för att uppnå äkta teamkänsla:

 • Samhörighet
 • Sammanhållning
 • Samarbete
 • Stämning

Vi skapade också lagets gemensamma värderingar. Två säsonger senare fungerar laget enligt samma värderingar och har inte hellet tappat den röda tråden kallad laganda, utan kontinuerligt jobbat på att stärka den. Och det syns!

I fredags höll jag en mental peppning med laget inför finalerna. Efteråt kunde jag bara konstatera att killarna var redo – redo att kasta sig in i finalmatcherna medvetna om att de förberett sig så bra som möjligt både spelmässig och mentalt. Under vår session i fredags återkom de gång på gång till att det viktigaste är team spirit och att kämpa för varandra.

Denna fina inställning, lagandan och kämpaglöden, gav dem FM-guld!

Jag vill gratulera alla stronga juniorer till guldet och för att ni hela säsongen tränat, spelat och haft roligt i handbollens tecken! Ni visade minsann att ni har vuxit både utanför och på planen och att ni kan spela fantastisk handboll.

Även tränarna, lagledarna och alla andra som jobbat för laget ska ha en stor eloge! Era insatser är guld värda (bokstavligen! :) Det är oerhört glädjande att se hur långsiktigt juniorarbete ger ungdomarna rätt värdegrund och fina idrottsliga resultat på samma gång!

Härligt jobbat allihop och GRATTIS!

 

KyIF:s C 03-pojkar nådde sin målsättning att bli nr 1 för säsongen! Deras finska mästerskap är resultatet av många element, med bra laganda som den viktigaste faktorn, och några hemliga vapen...

01.05.2018 kl. 16:46

Bli proffs på att rensa i hemmaröran - med hjälp av en enda fråga

 

Jag har börjat döstäda.

Nej, jag ska inte dö. Inte på länge än. Men när jag en vacker dag går hädan så ska inte mina barn behöva städa upp efter mig.

Min väninnas mamma gick bort i höstas. Hon hade varit sjuk en tid så det kom inte som en överraskning. Däremot blev det en stor överraskning hur mycket prylar mamman hade samlat på sig under åren.

Hela vintern har min väninna hållit på och städat och rensat efter sin mor. Vilket enormt jobb det har varit! Tänk att vid varje sak stanna upp och fråga sig; Vill jag ha det här? Vill någon släkting ha det här? Går det möjligen att sälja? Ska jag föra det till loppis? Eller bara slänga?

Detta vill jag inte att någon i min närhet ska behöva gå igenom!

Alltså döstädar jag. Det är förresten ett begrepp som myntades 2017 av Margareta Magnusson och som har blivit jättepopulärt, hennes bok "Döstädning - ingen sorglig historia" kom ut i höstas och köptes på studs av 20 länder.

Att rensa ut är för mig inte helt lätt, eftersom jag till min natur är Det-kan-vara-bra-att-ha –typen. Dock har jag insett att människan mår bättre av mindre saker, så jag har under årens lopp lärt mig att bli bättre på att gallra bort onödiga prylar.

Det avgörande var när jag kom på Frågan – en fråga som jag ställer till mig själv när jag tvekar om jag fortfarande ska behålla en pryl eller inte. Det jag frågar mig själv är:

“Kommer jag att sakna denna?”

Hittills har svaret alltid varit “nej”.

Vänner saknar man om de flyttar bort ur ens liv. Men om en handväska, som jag tycker är jättevacker men aldrig använder för att den inte passar ihop med någon outfit jag har, flyttar via loppis till ett annat hem, där den används dagligen, så nej, jag kommer inte att sakna den!

Testa gärna min fråga och berätta hur den funkade för dig!

Nu är det avgjort - jag behåller den röda!

12.04.2018 kl. 19:30

Så tacklar du livets motgångar - fyra tips

 

Allting går inte alltid som på Strömsö. Nu som då bjuder livet på motgångar och tuffa perioder då det känns extra tungt.

Men hur gör man när livet strular runt? Hur ska man ta sig igenom jobbiga skeden i livet?

Detta föreläste jag om för en tid sedan på Svenska Finlands Idrotts seminarekväll. Min uppgift var att ge åhörarna tips om vad man kan göra då man som idrottare trillar ner i en svacka; perioder med skador, överträning, motivationsbrist, utmattning, stagnation, tävlingsnervositet, tränarproblem…

Tipsen utformade jag alltså för idrottare, men de kan lika gärna tillämpas av vem som helst som går igenom någonting jobbigt. Här kommer de fyra råden:

1. Visualisera

Man ska leva i nuet sägs det, vilket är ett mycket bra råd, men när du har det jobbigt så ska du faktiskt leva i framtiden! Stundvis i alla fall. Forskning visar nämligen att när vi visualiserar framtiden och hur bra allt kommer att bli och sen kommer tillbaka till nuet, så är vi mer hoppfulla, optimistiska och motiverade att ta oss förbi hinder på vägen mot målet.

Hur du rent konkret kan göra är att föreställa dig och skriva ner hur livet ser ut och hur det känns när du om några år (3-7 år framåt i tiden) har uppnått någonting bra. Vad gör du, vad känner du, vad tänker du, var bor du, vilka personer finns i ditt liv… När du visualiserar framtiden på det här sättet så är du mer benägen att göra någonting åt din jobbiga situation och vidta  åtgärder för att komma ut ur det som känns tungt.

2. Sök inspiration

En oerhört viktig sak att inse är att du inte är ensam. Det finns massor med människor som har det tungt just nu, i denna sekund, och som går igenom jobbiga saker. Det finns också massor med människor som har tagit sig ut ur det jobbiga.

Ett bra exempel är Michael Jordan, basketpelaren. När han var 15 år gammal sökte han in till universitetslaget i basket i Laney High School. Han fick dock avslag på sin ansökan. När han fick beskedet blev han förkrossad. Han ansåg att det var det ultimata misslyckandet, stängde in sig på sitt rum och bara grät.

Han tänkte till och med sluta med basket men bestämde sig för att fortsätta och för att träna ännu hårdare för att nå dit han ville. Han lyckades och blev en av de mest framgångsrika basketspelarna genom tiderna.

Det finns många liknande exempel som du kan bli inspirerad av, googla till exempel “from failure to success”.

3. Vänd negativt till positivt

Det här är en konkret övning som är mycket effektiv.

När man är deppig och livet känns tungt så brukar man ofta tänka negativa tankar, såsom ”Jag klarar inte det här, jag orkar inte mer, livet är inte roligt, jag är inte så bra, våren blir inte lätt...” Skriv upp den tanken. Viktigt är att meningen innehåller ordet “inte”. Gå in i meningen en stund och känn efter hur illa det känns. Låt gråten komma om det känns så.

Vad du ska göra sen är att sudda ut ordet “inte”. Plötsligt blir det negativa till nåt positivt! Gå nu in i den här meningen och tänk dig hur bra allting kommer att bli. Klipp ut meningen och häng upp den på kylskåpet, på badrumsspegeln eller någonstans där du ser den varje dag.

4. Visa SISU

Angela Duckworth är en amerikansk psykologiprofessor som har forskat i vad som gör människor framgångsrika. Hon har kommit fram till att den allra allra viktigaste egenskapen är någonting som på engelska kallas för GRIT.

Hur översätter man det? Jag läste boken "Hjärna, gener & jävlar anamma", skriven av en svensk professor i kognitiv neurovetenskap, Torkel Klingberg. Han har studerat hur barn lär sig och liksom Angela Duckworth kommit fram till att “grit” är den viktigaste faktorn för inlärning. I boken bollade han med olika översättningar av ordet "grit" till svenska  och kom fram till att “jävlar anamma” bäst beskriver vad det är frågan om. När jag läste vidare kunde jag inte låta bli att le för mig själv, då han skrev “I Finland är översättningen lättare, för finländarna har i generationer vetat vad SISU betyder” :-D

 

Ge aldrig upp fast det känns tungt ibland! Ta dig igenom det svåra, såsom Michael Jordan. Det hör livet till att uppleva tunga saker, men det avgörande är hurudan inställning vi väljer och hur vi hanterar situationen för att ta oss ur det jobbiga. Att vi visar SISU!

 

01.04.2018 kl. 20:59

Seminariekväll på Arcada i Helsingfors 6.3: I skuggan av idrotten

 

Det är inte lätt att vara toppidrottare, har jag återigen kunnat konstatera. Vinter-OS i Pyeongchang är avklarat och vi har fått glädja oss åt många fina prestationer. Min dominerande känsla har dock inte varit glädje, utan medömkan – det brukar bli så när jag följer med stora mästerskap.

Medlidandet föds inte av att se finska OS-deltagare misslyckas. De har försökt sitt bästa för att toppa formen och vara bäst när det gäller, vilket ibland räcker långt och ibland inte riktigt lika långt. Nej, det föds av all kritik som de får utstå. Det medaljtörstande finska folket följer OS-deltagarna som hökar och gapar ut sin besvikelse till höger och vänster om det inte strömmar in medaljer i rask takt. Det gör mig oerhört ledsen.

 

Som ex-idrottare vet jag hur vansinnigt mycket det krävs för att ta sig till toppen.

Åratal av hård träning i ur och skur, optimering av kost och vila, försakan av fester och annat roligt som övriga ungdomar roar sig med, ett starkt psyke som tror på sig själv trots bakslag, skador och kritik från en massa olika håll.

Därför känner jag extra mycket för alla som satsar för fullt på idrott. Var och en som tävlar i OS ger garanterat sitt allt. De förtjänar inte glåpord, hånfullhet eller smädelser. Vad de förtjänar är uppmuntran, peppande och support.

 

Är du idrottare eller tränare? Funderar du på hur du eller din(a) adept(er) ska bli mentalt starkare, för att bättra kunna handskas med eventuella motgångar, krav och kritik?

Häng då med på Finlands Svenska Idrotts seminariekväll den 6.3! Under kvällen diskuterar vi bland annat vad som krävs för att hålla träningsivern uppe, ätstörningar inom idrottsvärlden och hur man vänder motgång till framgång.

Läs mer och anmäl dig här senast den 27.2!

25.02.2018 kl. 18:39

Supersmaskig banan-chokladkaka (glutenfri och mjölkfri)

 

Släng inte övermogna bananer – de är bra till mycket! När de blivit sådär tråkigt brunprickiga och ingen i familjen vill röra dem, då är de som sötast och väl värda att ta vara på.

Jag har för vana att köpa hem en klase bananer när jag veckohandlar. Även om jag väljer så gröna som möjligt så händer det ofta att jag på botten av fruktskålen finner övergivna bananer som inte är så vackra längre. Men desto användbarare!

Så låt dem absolut inte sluta sina dagar i soporna utan förvandla dem till läckerheter som garanterat gör succé!

Jag brukar göra t.ex:

 • Smoothie: Mixa 2 bananer med 2 dl havremjölk och 1 msk vaniljsocker
 • Glass: Skala och skiva 2 bananer och frys in dem. Mixa de frysta bananbitarna med 3 msk jordnötssmör
 • Plättar: Rör ihop 1 mosad banan, 2 ägg, 3 msk mjöl, 1 tsk vaniljsocker och stek plättar
 • Microbanan: Gör en skåra längs med bananen, peta in 4 chokladbitar, micra tills chokladen smultit, avnjut med glass
 • Mousse: Mixa 1/2 banan, 1 avokado, 1 dl kokosmjölk, 1 msk kakao, 2 msk honung, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk Nutella, toppa med krossad mandel

Mitt senaste experiment med övermogna bananer resulterade i en banan-chokladkaka, som alla i familjen tyckte var jättegod. Eftersom jag lider av känslig mage (IBS) så bakar jag alltid gluten- och mjölkfritt. Här kommer receptet:

Banan-chokladkaka

 • 2 mosade bananer
 • 2 msk kakaopulver
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 msk stevia
 • ½ dl farinsocker
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 ägg
 • 3 msk jordnötssmör

Rör ihop alla ingredienser utom jordnötssmöret och häll smeten i en form med löstagbara kanter. Garnera med jordnötssmör (tips: kör det en stund i micron först så att det blir rinnande) Grädda i 200 grader i ca 13 minuter. Låt svalna och servera med en klick vispad grädde.

Lycka till, hoppas det smakar!

Inte kanske så lockande att ta en tugga av dessa, men de är perfekta att göra till olika läckerheter!

10.02.2018 kl. 18:29

Taggad med kvinnokraft!

 

Jag har haft en varm känsla inombords i många dagar nu. Närmare bestämt ända sen i onsdags. Då fick jag uppleva en kvinnoenergi utan like!

Vad som hände var att kvinnonätverket Oasen ordnade sin månatliga sammankomst – ett tillfälle för finlandssvenska damer att få sammanstråla och lyssna till en intressant talare, äta middag samt nätverka.

Den här månaden var det jag som var den “intressanta talaren” :-)

Jag infann mig i god tid för att inspektera lokalen och förbereda mig för min föreläsning. Snart började det strömma till kvinnor i rask takt. Konferensrummet fylldes på fem röda och blev fyllt till sista plats. Till slut var vi runt 100 damer i rummet!

Jag blev på samma gång överrumplad, ödmjuk och superglad för att så många dök upp. Det märks att det här med mental träning är något som verkligen intresserar folk. Såååå roligt!

Där stod jag inför en sprängfylld konferenslokal och pratade mental träning. Vilken känsla!

Rubriken för min föreläsning var “Så blir 2018 ditt bästa år någonsin”. Jag pratade drömmar och målsättningar, prioriteter och förändring. Publiken fick också göra en hel del övingar för att sätta fart på de små grå och tänka i nya banor. Jag ställde dem bland annat frågan:

“Tänk dig att det är nyårsafton 2018 och du blickar tillbaka på året som gått. Vad skulle ha behövt hända under det här året för att du då ska tänka att detta var ditt bästa år någonsin”.

Ingen lätt fråga att besvara sådär ett tu tre!

Hur skulle du besvara den frågan?

Jag är så glad att jag fick möjligheten att dela mina “läror” med så många kvinnor och vill ödmjukast tacka alla er som kom och lyssnade!

04.02.2018 kl. 22:28

Du finlandssvenska kvinna som känner att du behöver lite ny inspiration!

 

Är du kvinna och finlandssvensk? Då är du välkommen på en inspirerande föreläsning! Onsdagen den 31. januari bjuder den kvinnliga nätverket Oasen på en uppfriskande kväll med temat:

”Så blir 2018 ditt bästa år någonsin!”

Nätverket Oasen grundades 2006 för att finlandssvenska kvinnor skulle få träffas, umgås och låta sig inspireras av intressanta föredrag en gång i månaden. På träffarna brukar det dyka upp 40-70 deltagare för att få nya tankar, synvinklar, idéer och kunskap.

På årets första träff riktas blickarna mot året som just har börjat. Vad har det i beredskap? Livade upplevelser och nya erfarenheter eller kanske mindre stress och föga oro. Svaren finns inom var och en och de ska under kvällen luskas fram med hjälp av en mental tränare – gissa vem!

Jo jag är den som har äran att få vara kvällens talare!

Jag är redan nu förväntansfull, eftersom jag verkligen trivs med att föreläsa, och speciellt på ett tema som detta! Det finns inte någonting som är så givande som att få möjligheten att inspirera och ge upphov till aha-upplevelser hos publiken. Jag kan nästan garantera att det kommer att bli några sådana även den här gången!

Föreläsningen blir en lagom kombination av framtidsvisioner och konkreta steg på vägen. Häng med och få en kickstart till det nya året! Du fylls garanterat av energi och får samtidigt konkreta tips som kan bidra till att 2018 blir ditt bästa år någonsin – eller i alla fall inte ytterligare “bara ett år i raden”.

Föreläsningen går av stapeln 31.1. kl 18 på Handelsgillet i kabinettet Donatorn, Kaserngatan 23, Helsingfors.

Deltagandet är kostnadsfritt men kräver att du anmäler dig, och det gör du här

(I övrigt-fältet meddalar du om du äter middag efteråt, kvällens meny är getost-rödbetspaj och middagen kostar 18 euro.)

Hoppas att vi ses den 31. januari!

På träffen jobbar vi på ett lättsamt sätt fram våra individuella mål för 2018! Häng med du också!

14.01.2018 kl. 21:43

Ett tydligt tecken på att jag börjar bli gammal?

 

”När man inte längre orkar ta en löptur, utan går på promenad i stället, då är man Gammal.”

Att springa har för mig varit en naturlig del av min vardag. Förra sommaren blev det dock en paus på tre månader. Juli tillbringade vi på sommarstugan, som ligger på en klippig ö med noll springmöjligheter. I augusti var det fullt upp med förberedelser inför sonens konfirmationsfest och arbetsgivarens kickoff. I september hade tröskeln redan blivit för hög och jag kände hur konditionen skulle svika direkt som jag tog de första löpstegen.

I oktober vaknade min inre mentaltränare.

“Amy, du måste ju börja någonstans. Om du inte orkar springa så inled med att gå”, var det näsvisa budskapet.

Rösten ville inte ge med sig. Sagt och gjort; en kulen dag då regnet piskade ner bad jag min käraste att sätta på bastun, drog på mig regnkläderna och begav mig ut på en promenad i hösteländet. 45 minuter senare återvände jag, dyblöt men euforisk!

Sedan dess har jag gått raska promenader 2-3 gånger i veckan. Ibland har jag gjort rundan på morgonen, innan frukost, och överraskats av en energiboost utan like!

Jag har alltså gått (!) och blivit Gammal. And I like it!

Den där definitionen på gammal, som jag inledde artikeln med, är helt och hållet min egen. Som ex-tävlingsidrottare så jag har haft inställningen “running is for winners, walking is for loosers”. Så fel jag har haft! Det finns undersökningar som visar att promenader är lika bra som löpning. Och att en snabb springrunda stressar kroppen!

Jag kan inte annat än att hålla med. En gångtur gör mig andfådd och svettig men känns skonsammare för kroppen, vilket ju är mycket viktigt att tänka på när man blir Gammal :-)

Det är speciellt en sak som jag fäst uppmärksamhet vid.

När jag går så fungerar min andning mycket bättre än när jag springer – eftersom tempot är lugnare så har jag mer tid att andas djupare, med magen. Det är nog också därför jag känner mig så himla energisk efter att ha gått en sväng. När man andas med magen syresätter man nämligen dubbelt så mycket blod som när man andas med bröstkorgen.

Så jag kommer att fortsätta med mina små vandringar, eller seniorpromenader som jag kärleksfullt namngett dem till.

Visst är det underbart när man får nya aha-upplevelser ännu som Gammal!

Har du gjort ett nyårslöfte om att motionera mer i år? Har du svårt att komma igång? Börja med att promenera! Kom ihåg att den bästa motionen är den som blir av!

07.01.2018 kl. 20:02

Rapport från historiens första mentalträff: Reidar Wasenius’ råd till nystartade företag

 

Lördagen den 25.11.2017 var en stor dag! Då ordnades historiens första mentalträff. Syftet var att samla oss som arbetar med mentalträning för att diskutera gemensamma frågor och få lite nytändning i höstmörkret.

Träffen ordnades av Förbundet för mentala tränare i Finland r.f, som är ett nätverk för utbildade mentala tränare. En av förbundets viktigaste uppgifter är att erbjuda möjligheten till vidareutbildning och diskussion av aktuella teman. Programmet för dagen hade således byggts upp för att stödja såväl nytt lärande som nätverkande mellan medlemmarna.

Vi hade äran att ha den inspirerande Reidar Wasenius som gästtalare!

Reidar är hjärnexpert och har utvecklat ett eget koncept som heter “Aivobic” och som utförs av en “Personal Brainer”. Han berättade om sina första stapplande steg som företagare och hur han så småningom byggde upp sin verksamhet till en framgångsrik affärsrörelse. Numera är han VD för Finnish Business Angels Networks.

Deltagarna fullkomligen sög åt sig vartenda ord Reidar sade. De flesta som deltog i träffen är glada egenföretagare eller funderar på att bli det, så hans budskap till oss föll verkligen i god jord.

Reidar hade fyra huvudbudskap:

1. Välj din målgrupp

Försök inte sälja allt till alla, utan begränsa din målgrupp. På det sättet kan du rikta din marknadsföring och skräddarsy dina tjänster.

2. Bygg varumärken

Paketera dina tjänster till lättbegripliga helheter och hitta på slagkraftiga namn för dem, i stil med ”Aivobic” och ”Personal Brainer”.

3. Nätverka

Ta varje tillfälle i akt att nätverkaoch skapa nya kontakter! Du vet aldrig när du stöter på en person som kan hjälpa dig framåt i karriären. Försök också att hitta samarbetspartners som kompletterar dina tjänster och kan medföra nya kunder till er båda.

4. Syns du inte så finns du inte

Skapa en webbsida och utnyttja de gratisplattformar som finns för att nå ut till potentiella kunder – Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram… Investera några slantar i sponsorerade inlägg, Adwords och Search Engine Optimization. Var aktiv till exempel genom att blogga regelbundet.

Reidar avslutade sin uppfriskande föreläsning med hjärninformation samt hjärngympa, alltså Aivobic.

Deltagarna i den första mentalträffen någonsin gick nöjda hem. Dels blev vi utrustade med en hel del nya tankar och konkreta förslag på hur vi kan arbeta vidare, dels med en härlig känsla av hur mycket kraften från dylika nätverk kan stärka oss i vår yrkesroll.

Det är lika viktigt att träna knoppen som att träna kroppen!

21.12.2017 kl. 16:06

Så ordnar du den perfekta kickoffen – fem tips

 

Innan vi vet ordet av är ett år igen till ända och det blir dags att kicka igång ett nytt. Att samla hela personalen till en kickoff eller uppstartskonferens efter jul och nyår är nåt jag verkligen rekommenderar. Det är en utmärkt start på det nya året och ett tillfälle att sprida inspiration och arbetsglädje till alla medarbetare.

Det företag jag jobbar på – Pedab – arrangerade istället sin kickoff i september efter att alla kommit tillbaka från semestern, även det en fördelaktig tidpunkt. Att komma igång med fart efter sommaren är ju inte helt fel.

Jag hade äran att få vara en del av den arbetsgrupp som ordnade kickoffen. Det var ett slitsamt men oerhört roligt och berikande projekt! Slutresultatet var över förväntan och vi fick en minnesvärd sammankomst tillsammans med 100 medarbetare från hela Norden, Baltikum och Frankrike.

Om du är en av dem som just nu sitter och letar tips till er uppstartskonferens, läs vidare för här kommer mina fem bästa råd för hur du lyckas så bra som möjligt!

1. Formulera en målsättning

Vad vill ni uppnå med kickoffen? Detta bör vara kristallklart, annars blir det omöjligt att planera programmet. De flesta uppstartsevent har ett tudelat syfte: 1) Att delge riktningen för det kommande året - kickoffen är det utmärkta tillfället att uppdatera alla medarbetare på företagets vision, mission, värderingar, strategi och målsättningar. 2) Att förstärka teamkänslan och inspirera.

Gör i samma veva även upp en budget, så att ni vet om ni kan ta hela gänget på safari till Kenya eller om ni får nöja er med att samlas på en konferensanläggning i närheten, inte fy skam det heller.

2. Fördela arbetet

Utse en arbetsgrupp som består av personer med olika styrkor så att de kompletterar varandra. Vårt projektteam bestod av tre medlemmar – en hade hand om resor och logi, en annan var ansvarig för den formella agendan med alla föreläsningar och talare, och den tredjes uppdrag (=mitt) var att fixa teambuilding-aktiviteterna och middagarna. Till teamet hörde även vår VD, vilket var perfekt, för det behövs någon som har mandat att ta snabba beslut.

Alternativt kan ni förstås ta hjälp utifrån, om ni känner att ni inte själva har tid att få allting på plats.

Projektgruppens första uppgift blir att göra upp en projektplan med arbetsuppgifter, ansvariga och deadlines. Kom även överens om veckovisa avstämningar.

3. Balansera nytta och nöje

Nästa steg är att göra en preliminär agenda för eventet. Tänk på att skapa en bra balans mellan formellt (föreläsningar och workshops) och informellt program (teambuilding aktiviteter och middagar). En väl beprövad och fungerande dagordning är att köra formellt program fram till ca kl 15, fortsätta med teambuildning och avsluta med middag. Om budgeten tillåter så rekommenderar jag minst en övernattning, för det är oftast på kvällarna under friare former som de bästa diskussionerna uppstår.

4. Kvalitetssäkra

Att kvalitetssäkra är nåt jag lärt mig efter att ha ordnat hundratals events genom åren. Besök stället för kickoffen i förväg och försök få en känsla för hur det kommer att fungera med logistik, mat, teknik osv. Träffa föreläsarna och gå igenom vad de ska säga. Be in powerpoints i god tid och se till att de ser bra ut, både vad gäller utseende och innehåll. Gör ett körschema med tidpunkter och ansvariga. Var på plats innan eventet börjar och testa tekniken. Dubbelkolla bokningar, måltider, transporter…

5. Inspirera

I värsta fall blir kickoffen ytterligare ett slentrianmässigt ordnat event fyllt av intetsägande powerpoints och tomma ord. I bästa fall en minnesvärd sammankomst som stärker gruppen och skapar ny arbetsglädje. Välj därför föreläsare och annat program med omsorg så att allt stödjer syftet med kickoffen. Se till att varje presentation ger det lilla extra. Fixa aktiviteter som inte bara är roliga utan som har en större mening och bygger upp gemenskapen. Ta in en entusiasmerande inspirationstalare för att ytterligare förstärka ert syfte med konferensen.

Vi hade Colin Moon som inspirationstalare. Han var fenomenal och vi fullkomligen vred oss av skratt. Hans budskap var dessutom helt i linje med en av våra målsättningar för kickoffen; att ge redskap för att förbättra kommunikationen över lands- och kulturgränserna.

Eller varför inte anlita en mentaltränare som inspirationstalare?

Ett tacktal under middagen hör också till en lyckad kickoff!

14.12.2017 kl. 19:35

Alive and kicking!

 

Äntligen! Alla ni läsare som väntat på en uppdatering från mig och surfat in på bloggen var femte minut – ni kan andas ut nu! Ni har inte väntat förgäves.

Orsaken till tystnaden är vardaglig – tiden har helt enkelt inte räckt till! Mitt liv utanför bloggen har varit glädjande rikt på de mest varierande händelser och det har hänt en hel massa roligt sen jag sist skrev. Bland annat har jag ordnat en hejdundrande kickoff för 100 kolleger, deltagit i historiens första mentalträff och uppfunnit en supersmaskig kaka, det du!

Följaktligen kommer ni inom kort att få ta del av mina bästa tips för kickoffer, vad mentalträff innebär och receptet på den fantastiska kakan :-) För nu har jag ett uppdämt behov av att skriva av mig!

Om allt går som jag tänkt mig så behöver ni inte vänta lika länge på nästa bloggartikel. Konstigt nog verkar den kommande tiden vara lugnare, trots att vi närmar oss jul och årsslut, med allt vad det innebär med att avsluta det här året på ett elegant sätt samtidigt som man ska planera nästa år på ett lika elegant vis.

Nåväl, detta var bara ett kort inlägg för att berätta att jag lever och mår bra – i allra högsta grad!

Stay tuned!

Jag har även hunnit med att vara julgumma, till mina kollegers stora förtjusning (?)

07.12.2017 kl. 16:48

Hur skaffar man nya vänner i vuxen ålder? Här är tre tips!

 

Har du någonsin känt dig ensam? Det är du inte ensam om!

En femtedel av finländarna känner sig ofta – eller  ständigt – ensamma. Det innebär att ungefär en miljon finländare lider av ensamhet!  

Det är sorgligt, men helt förståeligt, som jag skrev i mitt förra inlägg.

Det är lätt hänt att det blir så när vi rusar fram genom livet.

Grundskolekamrater byts mot studiekompisar som byts mot familjeliv och arbetskarriär. Då vi är mitt uppe i allting kan det vara utmanande att hinna hålla kontakten med vännerna. Så småningom går dock livet in en lugnare lunk. Barnen blir så stora att de inte längre behöver tas hand om stup i kvarten. Arbetet rullar på och man har flyttat in i det egenbyggda drömhuset. Äntligen har man tid för kompisar igen!

Men vem ska man ringa när man vill ta ett glas vin efter jobbet? De två barndomsvännerna man jämt hängde med bor långt borta. De två studiekompisarna likaså. Kusinen man hade mycket gemensamt med är fembarnsmor och har fullt upp. Gamla kolleger man gillade att umgås med har man glidit ifrån.  

Precis så var det för mig för några år sedan.

Jag försökte återknyta vänskapen med ett par gamla vänner i närheten, men de var i sin tur mitt uppe i livet och hade inte tid.

Jag kände ett starkt behov att att utöka min umgängeskrets. Genom att aktivera mig lyckades jag med konststycket att skaffa nya vänner!

Här kommer mina tre bästa tips för att hitta nya kompisar i vuxen ålder:

 1. Gå en kurs eller börja en ny hobby

Att träffa personer med samma intressen som du själv är häftigt. Mental träning har varit mitt stora intresse sedan länge, och för ett par år sedan anmälde jag mig till en utbildning till mental tränare. På kuppen fick jag ett gäng nya, otroligt fina vänner!

Vad är du intresserad av? Nuförtiden finns det kurser och klubbar för allt mellan himmel och jord – fotografering, matlagning, möbelrestaurering, mopedmeckande, italienska, dans, segling, hunddressyr…

En kommentar: somliga har lättare att släppa folk inpå livet och för andra tar det lite längre tid. Om du är av den långsammare sorten så lönar det sig att gå med i en klubb som träffas en gång i veckan under en längre tid. Är du däremot snabb med att knyta nya vänskapsband så kan det räcka med att delta i en veckoslutskurs.

 1. Använd nätet

Heidi Hyytiäinen, som var trött på att vara allena, grundade en facebook-grupp med namnet “Yksinäiset yhteen” (Ensamma ihop). Gruppen erhöll mycket publicitet och Heidi fick en hel drös med nya bekantskaper, varav några har blivit nära vänner. “Idag vet jag vem jag ska ringa när jag behöver någon att fika med eller ta en promenad med”, säger Heidi.

Jag vill dock höja ett varningens finger gällande sociala medier – de kan även göra att vi känner oss ännu mer ensamma. Vi får lätt den uppfattningen att alla andra har mycket mer kompisar än vad vi har, eftersom folk har en tendens att lägga upp bilder på facebook då när de har varit med om nåt roligt i sällskap med andra. Tänk på att många visar upp en glad, social fasad på sociala medier och den behöver inte alls stämma överens med verkligheten.

 1. Gå med i vänverksamhet eller bli en stödperson

Frivilligarbete inleder man oftast för att man vill hjälpa andra – men märker snart att man får lika mycket tillbaka, om inte mera. Det finns många organisationer som ordnar vänverksamhet och som behöver stödpersoner; Röda Korset, Rädda Barnen, Folkhälsan, Vardagshjälpen…

”För många blir det så att de går med i frivilligarbete just för att de vill hjälpa, men där träffar de så många bra kompisar att det blir ett viktigt skäl att fortsätta arbetet”, säger Heini Lumio som arbetar som frivillig för Röda Korset.

Tänk på att satsa på att ge ett bra första intryck, utrusta dig med ett leende och var en god lyssnare!

Lycka till!

Mysig kaffestund med nyfunna vänner på mentaltränarutbildningen

24.09.2017 kl. 21:06

Ring en vän idag - och lev längre!

 

Vi behöver vänner. De är till och med livsviktiga för oss! Sociala relationer är avgörande för hälsa och välmående, och undersökningar visar att människor med starka relationer lever längre.

Jag hade förmånen att tillbringa förra helgen med en kär barndomsvän.

Hon bor på andra sidan jordklotet och vi har tyvärr inte möjlighet att träffas så ofta. Men när vi gör det så återknyter vi vänskapen på studs och fortsätter där vi förra gången slutade. Det är en härlig känsla.

Det var fint att påminnas om hur speciellt det är med barndomskompisar – de vet allt om dig och älskar dig ändå. Det gemensamma förflutna formar ett unikt band. I bästa fall är det ett vackert pärlband bestående av många små pärlor, glimtar från barndomens och ungdomens lyckliga stunder. Alla äventyr man upplevde, alla hemligheter man delade, alla skratt man kiknade av…

Jag är så lycklig och tacksam över min barndomsvän, samt alla andra fina vänner som finns nära mig.

Nu låter det som om jag skulle ha nära vänner i långa banor, men riktigt så är det ju inte. Visst finns det gott om bekanta, men Vänner kan jag nog räkna på ena handens fingrar. Det är dom som finns där för mig i vått och torrt, i med- och motgång. Det är dom som skrattar med mig och gråter med mig. Det är dom som accepterar mig som jag är och som jag helt kan vara mig själv med.

Det är dock inte alla förunnat att ha ens 1 nära och kär kompis.

Enkäter visar att 13,5 procent av svenskarna inte har någon nära vän och 26 procent av finländarna har känt sig ensamma.

Det är sorgligt. Samtidigt är det förståeligt att det kan bli så. Vi flyttar från barndomsorten och forna kompisar skingras för vinden. Sen blir vi upptagna av Livet, då familjebildande och karriärbyggande ofta gör att vi inte hinner hålla kontakt med folk. Plötsligt står vi där utan vänner.

Hur gör man då? Man kan ju inte gå fram till första bästa person som ser trevlig och snäll ut, knacka dem på axeln och fråga om de vill bli polare.

I min nästa bloggartikel ska jag dela med mig av mina bästa tips för att skaffa nya vänner på äldre dar.

Under tiden så vore det trevligt om du, kära läsare, delar med dig av dina tankar om ensamhet och/eller råd hur man skaffar nya vänner!

Dessutom: Ring en vän idag!

Ditt samtal kan vara avgörande för din kompis' välmående! Får man tro forskningen så kommer ditt samtal till och med att bidra till att både du och din vän lever längre.

Ta upp telefonen nu på en gång och ring en  kompis!

16.08.2017 kl. 18:31

Läckra nässelvåfflor utan gluten och mjölk

 

Det var under studietiden som min mage började krångla. Diagnosen blev magkatarr och stundenthälsans läkare gav order om mer motion och hälsosammare kost.

Detta hade han mage (!) att säga till en toppidrottare som tränade 10 ggr i veckan samt tillämpade en för tävlingsidrottare anpassad diet… I ett försök att äta ännu hälsosammare testade jag att lämna bort rött kött ur kosten, vilket tycktes hjälpa.

I flera år fungerade magen fint, men så småningom kom nya symptom smygande.

Ballongmage, sura uppstötningar, uppkördhet… Efter många och långa undersökningar diagnostiserades jag med diafragmabråck och IBS (Irritabel Bowel Syndrome).

Mediciner mot magsyra och naturmedel mot IBS hjälpte föga. Följaktligen började jag igen experimentera med kosten. Först rök kaffet, varvid en liten förbättring kunde skönjas. Nästa i tur att stryka på foten var vete, och därefter allt annat som innehåller gluten. Även här kunde jag konstatera att magen tackade. Helt nöjd var den dock inte och uttryckte fortfarande rätt ofta sitt missnöje i form av ballongmage.

Bortlämnandet av mjölkprodukter blev vändpunkten.

Efter att ha uteslutit mjölkprodukter ur kosten skedde en klar förbättring. Ballongmagen dyker fortfarande upp nu och då, men inte alls lika ofta som förut.

På köpet gjorde jag en mycket trevlig upptäckt - det finns en massa goda produkter som man kan använda istället för mjölk! I kaffet (ja jag har kunnat börja dricka kaffe igen, hurra) och på flingorna (de glutenfria) häller jag havredryck, kvällsmålet består av naturell sojayoghurt med bär och nötter, och risgrynsgröten gör jag på kokosmjölk. Så gott!

Eftersom jag njuter av att experimentera i köket så passar det mig alldeles utmärkt att testa nya produkter och recept. Detta kombinerade jag igår med mitt stora intresse för att utnyttja vad naturen har att erbjuda, då jag lagade nässelvåfflor. Resultatet blev fantastiskt lyckat – de frasigaste våfflor jag någonsin smakat!

Så här gjorde jag:

Gluten- och mjölkfria nässelvåfflor

 • ca 1 liter nässlor (plocka späda blad)
 • 200 g smält smör
 • 3 ägg
 • 4 dl havredryck (jag använde Oatlys iKaffe)
 • 3,5 dl rismjöl
 • 1,5 dl maizena
 • 4 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 1 msk indiansocker (går bra även med vanligt socker, indiansocker är lite nyttigare)

Förväll nässlorna ca 3 min. Sila bort vattnet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen, rör ner det smälta smöret, havredrycken och de torra ingredienserna. Klipp ner nässlorna. Blanda väl. Värm våffeljärnet, smörj det med lite smör och grädda våfflor. Servera med färska bär eller sylt och grädde.

Hoppas våfflorna gör lika stor succé hemma hos dig som de gjorde i vår familj!

Testa att göra lite nyttigare våfflor - och godare!

02.07.2017 kl. 22:17

Så hjälper du dina barn till framgång i skolan – och livet!

 

Ledaren i torsdagens Hufvudstadsbladet gjorde mig mycket glad. Under rubriken “Våga misslyckas och lär dig!” skriver chefredaktör Susanna Ginman om ett mycket intressant forskningsprojekt i finländska skolor. Projektet baserar sig på psykologiprofessor Carol Dwecks teorier.

Själv blev jag bekant med Dwecks läror för drygt ett år sedan, då en kär vän gav mig boken “Mindset – du blir vad du tänker”. I boken beskriver Dweck sin forskning, genom vilken hon har kommit fram till att det finns två typer av människor – de som har ett statiskt och de som har ett dynamiskt tankesätt.

De som har ett statiskt förhållningssätt till livet anser att människans egenskaper är medfödda och oföränderliga. De som däremot är utrustade med ett dynamiskt förhållningssätt tror på att var och en kan utvecklas och förändras, och är dessutom villiga att anstränga sig för att lära sig nya saker.

Boken påverkade mig starkt.

Modstulen insåg jag att jag hela livet har gått omkring med ett statiskt tankesätt. Till all lycka varade modstulenheten inte länge. Dwecks bok gav hopp om att det går att förändra ett statiskt mindset till dynamiskt.

Boken gav mig ytterligare en tankeställare. Jag var tvungen att erkänna för mig själv att jag höll på att uppfostra mina barn till ett statiskt förhållningssättsätt. Ofta sa jag till dem “Så smart du är”, till exempel när de hade löst en svår matematikuppgift. Men ett dylikt beröm av barns intelligens leder till att de lätt invaggas i tron att de är genier som inte behöver anstränga sig, samt att de blir rädda för misslyckanden. Istället bör man betona inlärningen och säga saker som “Märker du så mycket du har gått framåt nu när du har ansträngt dig och lärt dig ett nytt räknesätt”.

Jag ändrade min uppfostringsteknik på studs.

Drygt ett år senare är jag otroligt tacksam för att boken korsade min väg. Att i ett års tid ha tillämpat Dwecks läror på mina barn har helt klart lyft deras självkänsla. De är inte längre lika rädda för misslyckanden, då de börjar förstå att bakslag hjälper dem att utvecklas. Dessutom orkar de anstränga sig mer för att lära sig nya saker.

Eftersom jag med egna ögon sett de goda resultaten av att skapa en atmosfär där lärande och utveckling uppmuntras gör det mig mycket glad att detta nu kommer att testas i finländska skolor! Jag önskar professor Kirsi Tirri enormt lycka till med projektet! Om allt går väl kommer vi att få se fler sporrade och motiverade finländska barn i framtiden.

Jag kan varmt rekommendera alla att bekanta sig med Carol Dwecks teorier! De väcker tankar - såsom för mig för drygt ett år sedan

25.06.2017 kl. 21:15

Drömmer du också om framgång, ökad livskvalitet, mer energi och glädje?
Men hur gör man?
Här på bloggen får du tips på hur du kan bli din egen lyckas smed och mentalt starkare.

Jag är utbildad mental tränare med stort intresse för knoppens och kroppens välbefinnande. Mitt fokus är inom motivation och stresshantering. Jag har även många års erfarenhet av mental träning för idrottare. 

Amy Skogberg
 
Jag erbjuder inspirerande föreläsningar
Populära teman är laganda, hur man blir en vinnarskalle,
motivation av team-medlemmar och stresshantering.
Kontakta mig för mer information per epost