Har du mögliga tankar?

22.11.2015 kl. 19:05

 

Jag deltog för en tid sedan på Mia Törnbloms sprittande föreläsning. Hon påstod att ungefär 95% av våra tankar är gamla, alltså samma som tidigare. Jag tvivlade starkt på att bara 5% av det jag tänkt idag har aldrig farit genom min hjärna förut.

”Detta måste ju bara testas”, tyckte jag. (En ny tanke, hurra!) Så jag började ge akt på mina funderingar.

Jag sitter i bilen ungefär 1,5 timme varje vardag och den tiden erbjöd mig en utmärkt möjlighet att iaktta vad som egentligen försiggår i mitt huvud.

Tamejtusan, hade hon inte rätt, den där Mia!

Så förbluffad jag blev när jag upptäckte att identiska reflektioner passerar genom min hjärna varje dag, om och om igen.

”Folk kör som idioter.”
”Jag vill ha ny bil. Undrar om jag någonsin kommer att ha råd med en Ferrari?”
”Snart kommer jag till det där eländiga vägbygget och då blir det trafikstopp.”

Upptäckten gjorde mig lite förskräckt men framförallt väldigt förbryllad. Jag var tvungen att ta reda på mer. Efter lite forskande förstod jag hur saken ligger till.

Våra hjärnor är lata.

Det funkar så här; när vi tänker bildas det tankespår i hjärnan. Det är mycket lättare för hjärnan att gå på som tåget i de gamla spåren än att dra upp nya. Följaktligen är det så som sker då hjärnan väljer att göra det enkelt för sig och spara energi.

Och vad är det för fel med att tänka samma saker om och om igen då? Ingenting, faktiskt. Jag delade med mig av min nyvunna kunskap till min man – att han som alla andra går omkring med samma utslitna funderingar dag ut och dag in. Han sken upp och sa “Mmmm, sköna tankar” och försvann in i ett skimrande töcken.

Så visst kan du gå på i ullstrumporna om du har sköna, vackra tankar som du trivs bra med!

Men när jag iakttog mitt sinne, så märkte jag att mycket av det jag bryr min hjärna med är negativt eller onödigt. Ta till exempel “Snart blir det trafikstopp” – en så onödig tanke! Den behöver man väl verkligen inte upprepa för sig själv varje morgon?! Blir det bilkö så blir det!

Vad om jag kunde ersätta alla upprepsfunderingar med nya tankar?! Då skulle det bildas nya spår och nya kopplingar i hjärnan hela tiden. Vad skulle det leda till?

Du blir vad du tänker.

Detta talesätt har du kanske hört förut (Buddha lär ha sagt det). Men det ligger faktiskt mycket sanning i uttrycket, för  det som hjärnan lägger ner mycket tid och energi på så formas till betydelsefulla uppfattningar och blir med tiden sanningar för oss. Negativt grubblande ökar risken för att misslyckas, medan en glad inställning gör det mer sannolikt att allt går bra.

Vill du som jag bryta de gamla, mögliga tankemönstren? Häng då med till nästa blogginlägg, så berättar jag hur man gör.

Kommentarer (1)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Spännande! Vill absolut veta mera om det här. Jag har märkt att jag har vissa - om nu kanske inte så negativa så iallafall helt onödiga - tankar, som utan nån för mej klar orsak ploppar upp igen och igen. :-)
Seb24.11.15 kl. 09:49
Hej Seb, ja det är oerhört spännande hur hjärnan funkar! Ska försöka knåpa ihop fortsättningsartikeln på ämnet snart, stay tuned! :)
26.11.15 16:45

Drömmer du också om framgång, ökad livskvalitet, mer energi och glädje?
Men hur gör man?
Här på bloggen får du tips på hur du kan bli din egen lyckas smed och mentalt starkare.

Jag är utbildad mental tränare med stort intresse för knoppens och kroppens välbefinnande. Mitt fokus är inom motivation och stresshantering. Jag har även många års erfarenhet av mental träning för idrottare. 

Amy Skogberg
 
Jag erbjuder inspirerande föreläsningar
Populära teman är laganda, hur man blir en vinnarskalle,
motivation av team-medlemmar och stresshantering.
Kontakta mig för mer information per epost

Senaste kommentarer