Omotiverad på jobbet? Omforma arbetsuppgifterna!

31.10.2018 kl. 19:27

 

November är här. Dystert, kallt och fuktigt. Likt en objuden kaffegäst gör mörkret mig sällskap redan till eftermiddagsfikat och låter sig inte schasas iväg innan förmiddagskaffet nästa dag är urdrucket till sista droppen.

Homo sapiens förbereder sig för vinterns inträde. Stegen blir långsammare, hjärnverksamheten trögare och sömnen långvarigare. Motivationen tryter. Helst skulle man bara krypa upp i soffhörnet och vara ifred.

Men utanför fortsätter världen att snurra lika snabbt som vanligt, om inte snabbare. På många arbetsplatser annalkas årets skyndsammaste tid. Allt ska hinnas med innan årsslutet; samtidigt som detta år ska avslutas med glans så ska nästa år planeras. En rumba som fungerar som en motivationshöjare enbart för stjärnförsäljare på väg att överträffa årets försäljningsmål med råge. Men på vilket sätt ska vi alla andra behålla motivationen?

 

Hur gör man för att hitta rätt motivationsfaktorer när man inte känner för att kliva upp ur sängen på morgonen och allt smakar trä?

Om detta föreläste jag för en tid sedan för en glad skara ekonomer, som hade samlats för att tillbringa en vardagskväll med att diskutera motivation på jobbet.

Temat för kvällen var “Job Crafting” eller på svenska “omformning av arbetet” – en metod som snabbt blivit trendig ute i världen och som blir allt vanligare även i Finland för att öka välbefinnandet på jobbet.

I ett nötskal innebär metoden att man finjusterar sina arbetsuppgifter så att arbetsdagen blir mer givande, motiverande och intressant. Den har utvecklats av två amerikanska psykologiprofessorer. Det är dock inte fråga om nåt amerikanskt dravel, utan metoden är superspännande och fungerande. Idén är i grunden så pass enkel att var och en av oss kan tillämpa den för att öka arbetsmotivationen.

 

Hur man gör i praktiken kan du läsa i en intervju med mig i Affärsmagasinet Forum.

Testa gärna Job Crafting om du känner att du är i behov av en boost av arbetsmotivationen! Enligt undersökningar leder metoden till ett ökat välmående på jobbet och skyddar till och med mot utbrändhet. Och är det nåt du undrar över så hör av dig med tankar och frågor!

Min föreläsning för ekonomföreningen Niord ledde till att jag blev intervjuad av det finlandssvenska Affärsmagasinet Forum där jag delar med mig av mina bästa tips för att öka arbetsmotivationen

Kommentarer (0)
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Drömmer du också om framgång, ökad livskvalitet, mer energi och glädje?
Men hur gör man?
Här på bloggen får du tips på hur du kan bli din egen lyckas smed och mentalt starkare.

Jag är utbildad mental tränare med stort intresse för knoppens och kroppens välbefinnande. Mitt fokus är inom motivation och stresshantering. Jag har även många års erfarenhet av mental träning för idrottare. 

Amy Skogberg
 
Jag erbjuder inspirerande föreläsningar
Populära teman är laganda, hur man blir en vinnarskalle,
motivation av team-medlemmar och stresshantering.
Kontakta mig för mer information per epost

Senaste kommentarer