Bästa och enklaste receptet på mjölkfri glass!

25.03.2019 kl. 19:49

 

Magen har igen krånglat ett tag nu. Mina diagnoser IBS, reflux och diafragmabråck är elakingarna som ställer till det för mig emellanåt. Då är det back to basics som gäller för att lugna magen.

Efter att i några dagar ha levt på egenbakat havrebröd, gurka och vatten så brukar det börja kännas bättre. Så även denna gång.

Ett livsmedel som jag undvikit i många år är mjölk och mjölkbaserade produkter. Ett annat är socker, som får min mage att svälla upp. Inga större problem att ge upp någondera av dessa två, men kombinerat medför bortlämnandet en stor livsförsämring för mig – jag måste avstå från glass! Och jag som älskar glass!

Därför har jag börjat experimentera med alternativ till traditionell glass.

Först började jag mixa fryst banan med olika ingredienser, såsom avokado och jordnötssmör. Bananjordnötssmörglassen (vilket underbart ord :) har blivit en stående favorit som jag fortfarande lagar ganska ofta. Det är så gott och så enkelt: frys ner 2 mogna bananer i bitar och mixa dem med 4 msk jordnötssmör. Klart!

Men nu har jag hittat på ett nytt kanonrecept! Här kommer det:

Mjölk- och sockerfri (nästan) nutellaglass:

  • 1 burk Cuisine soya (=vispgrädde gjort på soja)
  • 1 burk Xylit nougatcreme (=Nutella sötat med xylitol)

Gör så här: Vispa sojagrädden till skum. Rör ner nougatkrämen. Frys i ett par timmar och njuut! Toppa med hackade hasselnötter och kakao innan servering.

Helt sockerfritt blir det inte eftersom sojagrädden innehåller lite socker. Xyliten beställer jag från Tyskland. Om du inte är rädd för socker så kan du ju också använda vanlig Nutella. Har du tid och ork så är det allra bästa att göra egen Nutella, det blir supergott! Här är t.ex ett recept, du kan ersätta florsocker med xylitol som man hittar i vanliga matbutiker.

Ibland smaksätter jag enbart hälften av sojavispet med Xylit, och smaksätter andra halvan med 4 st smultna Nellie Dellies (steviachokladstänger) och 2 msk honung. Det gillar resten av familjen :)

Tipsa gärna om du har bra recept på hälsosam glass!

Så här ser ingredienserna ut. Oftast gör jag alltså glassen enbart på två ingredienser; Cuisine soya och Xylit. Mums!

Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Drömmer du också om framgång, ökad livskvalitet, mer energi och glädje?
Men hur gör man?
Här på bloggen får du tips på hur du kan bli din egen lyckas smed och mentalt starkare.

Jag är utbildad mental tränare med stort intresse för knoppens och kroppens välbefinnande. Mitt fokus är inom motivation och stresshantering. Jag har även många års erfarenhet av mental träning för idrottare. 

Amy Skogberg
 
Jag erbjuder inspirerande föreläsningar
Populära teman är laganda, hur man blir en vinnarskalle,
motivation av team-medlemmar och stresshantering.
Kontakta mig för mer information per epost

Senaste kommentarer